Een kring van vertrouwen

Blog van Carla Pigmans

 

Ken je dat? Je zit in een situatie waar je je minder zeker over voelt. Je hoofd gaat met je aan de haal. Gedachten en overtuigingen maken je aan het twijfelen, wikken, wegen, wel, niet. Je komt daardoor in een neerwaartse spiraal terecht. Twijfel en onzekerheid groeit en van vertrouwen en moed is weinig meer over.

Zo ervaarde ik dat ook afgelopen week.
Ik heb absoluut mijn passie, mijn hart gevolgd door mijn eigen praktijk op te zetten. Dit was een proces waarin knopen doorgehakt moesten worden. Ik heb het vertrouwde los moeten laten, maar omdat ik een enorme drive voelde en wist dat ik het anders mocht gaan doen, ben ik er voor gegaan. Ik doe nu waar ik goed in ben, waar ik blij van word, wat me voldoening geeft en waar ik alle vertrouwen bij voel.
Ik ont-wikkel, ik stel bij en ik groei. Ik geniet van deze persoonlijke ontwikkeling en van wat ik nu over mag en kan brengen op anderen.

Wel heb ik er ook het ondernemerschap bij gekregen. Een vak apart kan ik inmiddels wel zeggen.
Ondernemen is me niet met de paplepel ingegoten. Af en toe slaat op dit stuk van mijn werk de twijfel toe en vind ik het ook helemaal niet zo leuk. Dan zie ik van alles om me heen rondom marketing wat eigenlijk niet bij mij past en ben ik bang dat dat de enige manier is om te kunnen blijven bestaan. Want tja, als ik niks doe, als ik me niet laat zien, weten mensen ook niet wat ik doe en waar ik te vinden ben.
Ik twijfelde dus ook afgelopen week of ik wel geschikt ben om ondernemer te zijn, ondanks dat ik weet en voel dat ik van waarde ben en iets moois te bieden en te delen heb en eigenlijk ook niks anders wil.
Hersenspinsels…

Gedachten zijn krachten. Wanneer je deze gedachten allemaal binnen houdt, zonder ze om te buigen of een krachtige tegenhanger te geven kunnen ze winnen, met alle gevolgen van dien…

Maar gelukkig werd ik afgelopen week gebeld. Een jeugdverpleegkundige uit de regio die best goed weet wie ik ben en wat ik doe, liet mij weten geregeld ouders  te spreken die een stukje begeleiding goed kunnen gebruiken. ‘Ik denk dan altijd aan jou, maar is het okee als ik ze naar jou door verwijs?’ ‘Ik vind het zo mooi wat ik allemaal voorbij zie komen, en wat je allemaal doet. Je bent echt goed bezig.’
‘Oh…’ dacht ik. ‘Okee, goh, fijn te horen, dank je wel.’

De neerwaartse spiraal boog om naar een stijgende lijn.

En ik bemerkte een stukje bewustwording in mijzelf. De drive waar ik eerder over schreef was weer duidelijk voelbaar. De grote behoefte die er is bij ouders en kinderen om te groeien en ontwikkelen in vertrouwen, om een stukje begeleiding te krijgen van een (kinder)coach bij het opvoeden, om inzicht krijgen in de sociaal emotionele ontwikkeling en de ontwikkelingsfasen van het kind.
Dat is waar ik me voor in wil zetten.

Later die week kwam een lieve collega langs voor een gezellig praatje. Al een tijdje niet gezien of gesproken. We kletsten over ons werk, ik deelde mijn twijfels en vertelde over wat ik nu doe in de praktijk, over het lichaamsgericht coachen en de prachtige oefeningen die ik mocht ervaren tijdens de expertise opleiding lichaamsgericht coachen.

‘Wow, ik zie de passie en het vuur in jou als je er over praat! Mooi wat je doet!’

Ook dit gesprek maakte me enorm bewust en nam meer twijfels weg. Gedachten kon ik weer ombuigen, er kwam een boost aan energie vrij en ik kon weer vooruit. De stijgende lijn zette door.

We kwamen er allebei tijdens dit gesprek weer achter hoe waardevol het is om te delen, om je uit te spreken, om elkaar te motiveren en inspireren. Niet alleen als het goed gaat, maar juist ook wanneer je twijfels hebt, piekergedachten of sombere gevoelens.

We spraken af elkaar weer vaker op te zoeken om zo het vuurtje bij elkaar brandende te houden!

En met mezelf heb ik afgesproken, zeker tijdens een periode van twijfel,  de mensen op te zoeken die gelijkgestemd zijn. Waar ik mee kan delen, die goed kunnen luisteren en hun positieve feedback willen geven. Gelukkig heb ik inmiddels een fijn kringetje om me heen gecreëerd.

Covid-19 heeft ook met zich mee gebracht dat sociale contacten niet of nauwelijks meer plaats vonden. Iedereen trok zich meer terug, doordat contact met anderen bemoeilijkt werd.

Toch is het zo belangrijk een kringetje van vertrouwen om je heen te creëren en dit kringetje ook echt op te zoeken.  Mensen waar je je veilig bij voelt, waar je mee op 1 lijn zit, gelijkgestemden. Mensen die echt even naar je kunnen luisteren, die horen en begrijpen wat je zegt.

Wie behoren er tot jouw kring van vertrouwen? Bij wie voel jij je veilig, gezien en gehoord? Wie begrijpt waar jij mee bezig bent? Wie kan zonder oordeel naar jou luisteren?

Laten we blijven delen wat er in ons om gaat, de twijfels, onzekerheden, maar ook datgene waar jouw hart sneller van gaat kloppen, waar je energie van krijgt, waarbij je passie voelt.
Laten we elkaar blijven bemoedigen, motiveren en inspireren. Het geeft vertrouwen en veel positieve energie. Dat hebben we allemaal nodig!

Ik pak mijn ondernemerslessen in ieder geval met beide handen weer op, om er weer voor de volle 100 % voor te gaan!
Dankbaar voor de fijne gesprekken met gelijkgestemden om mij heen en dankbaar dat ik ook deel uit mag maken van de kringetjes van anderen.

 

Carla Pigmans
Spring Kindcoaching

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!