Kindercoaching op school

Een blog van Dieneke Kort.

 

Wat zijn kinderen toch heerlijk om mee te werken. Ze onderzoeken de wereld, hebben nog geen vooroordelen. En zo kijk je telkens met andere ogen naar de dingen om je heen. Je leven wordt verrijkt met spel, creatief denken, humor, puurheid in gevoel en gedrag, waardoor je zelf meer geniet van je dagen.

Ik werk als onderwijsassistent op een basisschool. Hier zie je dat de sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen van grote invloed is op hoe kinderen leren. Ga maar na; hoe jij je voelt en wat je denkt over jezelf en anderen om je heen, heeft invloed op wat je in je op kan nemen.
Als onderwijsassistent heb je vaak tijd om 1 op 1 met kinderen te werken. Kinderen die iets lastig vinden of niet lekker in hun vel zitten, komen bij je voor extra oefening. Kinderen vinden het vaak fijn om op deze manier aandacht te krijgen. Regelmatig heb ik te maken met weerstand, omdat kinderen het lastig vinden iets onder de knie te krijgen.

Door de opleiding kindercoach te volgen, heb ik meer handvatten gekregen om hier mee om te gaan. Vaak is zorgvuldig luisteren de eerste stap. Kinderen weten vaak heel goed wat ze nodig hebben. Als je de tijd neemt om te kijken, te luisteren en vragen te stellen komen de antwoorden vaak tevoorschijn. Zo kom je bij oplossingen vanuit het kind.
Oefenen hoe je iets vraagt, een kort gesprekje tussendoor, helpen met samen spelen, het bijhouden van wat je al geleerd hebt, een glas water bij het lezen, enz.
Soms is er maar een klein duwtje in de rug nodig om de weerstand te verminderen en weer tot leren te komen. Ik denk dat hier een mooie rol is weggelegd voor kindercoaching.

In onze samenleving staan we overal in contact met elkaar. Samenwerken, jezelf laten horen en grenzen aangeven zijn belangrijke vaardigheden voor de kinderen van vandaag. Ook hierin zie ik een kans voor onze beroepsgroep. Er zijn steeds meer onderwijsassistenten en leerkrachten die kindercoaching leren.

Kindercoaching en school, een prachtige combinatie!

 

Dieneke Kort

Kindercoaching Dieneke

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!