Zes tips voor een ander gesprek met je kind

Een blog van Renata Roos

6 tips voor een ander gesprek met je kind

Nu het schooljaar achter de rug is, kan het erg leuk zijn om met je kind het schooljaar eens te evalueren. Dat levert vast een boeiend en leuk gesprek op!

Steeds vaker zie je op scholen dat kinderen op zichzelf reflecteren en ze betrekken de kinderen bijvoorbeeld bij de oudergesprekken. Ze worden uitgedaagd na te denken over wat ze hebben geleerd, hoe ze dat hebben gedaan, wat ze nog meer willen leren en wat ze daarvoor nodig hebben. Ik vind dit een hele mooie ontwikkeling. Het kind weet vaak zelf heel goed wat er speelt, en weet vaak ook het beste wat het nodig heeft om nog verder te kunnen groeien. Ook thuis kun je reflecteren. In het begin vinden kinderen dit misschien nog best lastig, maar wanneer je het vaker doet en wanneer het kind merkt dat je echt naar hem of haar luistert, zul je merken dat er waardevolle gesprekken ontstaan.

Ik geef je graag wat tips hoe je zo’n gesprek aan kunt pakken.

Tip 1: Je kunt dit gesprek natuurlijk aan de keukentafel houden, maar doet dat eens niet. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets. Praten over allerhande onderwerpen gaat immers makkelijker wanneer je elkaar niet direct aankijkt en wanneer je ook gewoon even stil kunt zijn en van de omgeving kunt genieten. Daarbij is wandelen een hele goede manier om je te ontspannen. En wat is er nu leuker om de wandeling of fietstocht te onderbreken met een pannenkoek of iets anders lekkers?

Tip 2: Wees oprecht nieuwsgierig naar de antwoorden van je kind en vraag door (gebruik wie, wat waar, hoe, etc). Probeer zo min mogelijk advies te geven, of te zeggen hoe jij zo’n situatie zou aanpakken.

Tip 3: Misschien kom je op een onderwerp of gebeurtenis die heftige emoties oproept. Dat is niet erg. Geef ruimte aan de emotie, vaak lucht dat al erg op. Het kan ook gebeuren dat een kind het ergens niet over wil hebben. Zet dan niet door, maar onthoud het om er wellicht een latere keer op terug te komen. Het is voor je kind het allerbelangrijkst om te weten dat hij of zij met alles bij je terecht kan.

Tip 4: Het wordt misschien wel minstens zo leuk wanneer je kind niet alleen steeds maar de vragen beantwoordt, maar wanneer jij dat zelf ook doet. Hij of zij is waarschijnlijk ook heel benieuwd hoe jij dingen hebt aangepakt en naar wat jij anders zou willend doen.

Tip 5: Wees flexibel, en houd je zeker niet star vast aan deze tips. En mocht het zo zijn dat je kind even klaar is met deze vragen, prima. Je vindt samen vast een ander onderwerp om verder over te kletsen.

Tip 6: Op internet kun je diverse gesprekskaartjes downloaden met daarop allerlei vragen die je aan je kind kunt stellen.

Ik wens je alvast veel plezier!

 

Renata Roos,

klimRoos Coaching

 

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!