Een overprikkeld kind? Handig tips om je kind weer te ontprikkelen

Blog van Jeannine Lenssinck | Gezinspraktijk BloomUp

Als je kind snel overprikkeld raakt, kan dat zorgen voor intense driftbuien en/of huilbuien. Dat kan soms zo heftig zijn dat je als ouder niet meer weet wat je kunt doen om je kind weer rustig te krijgen. Hier 5 tips om je kind weer te ontprikkelen.

1. Probeer als ouder zelf rustig te blijven als je kind een driftbui of huilbui heeft. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar als jij zelf ook intens emotioneel reageert dan maak je het alleen maar erger.

2. Neem je kind bij je en zorg ervoor met rustige stem dat je kind zich begrepen voelt. Benoem de emoties die je ziet en troost als het kind dit toelaat.

3. Laat je kind niet alleen als het zich niet wil laten troosten. Soms heeft het behoefte om eerst even uit te razen (ontladen), voordat het zich kan laten troosten. Als dat zo is, blijf gewoon in de buurt zodat je kind weet dat je voor hem/haar beschikbaar bent als het zo ver is om zich te laten troosten.

4. Ontprikkelen in een rustige omgeving kan een kind ook met:

*een vertrouwde knuffel of knuffeldoekje
*een stressballetje of squishy
*klei
*kinetisch zand
*bouwblokken
*een kleurboek met kleurpotloden of stiften
*rustgevende muziek
*kinderyoga

5. Laat weten dat de emoties er mogen zijn. Een kind heeft behoefte om gezien en gehoord te worden. Na de ontprikkeling erover praten of er samen een tekening van te maken draagt hieraan bij. Ook om in de toekomst zelf emoties beter te reguleren.

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!