Falsificatie – voorheen Münchausen by Proxy

Kindermishandeling door Falsificatie: hoe ga je in gesprek? – door Marieke van Gemert

Afgelopen jaar en ook momenteel is er best veel media-aandacht voor Kindermishandeling door Falsificatie (voorheen PCF, ook bekend als Münchhausen by Proxy), een ernstige vorm van kindermishandeling, waarbij de pleger (meestal de moeder) ziektesymptomen verzint, nabootst of veroorzaakt bij haar kind. Vorige week stond er een groot artikel in NRC, naar aanleiding van een grote strafzaak die van start is gegaan tegen een moeder die hiervan wordt verdacht.

Alles rondom dit soort zaken vraagt grote zorgvuldigheid, ook het gesprek met het kind. Dat besef kan je onzeker maken en ervoor zorgen dat je het gesprek uit de weg gaat. Maar daarmee help je het kind natuurlijk niet verder… Van vertrouwensartsen en ervaringsdeskundigen leerde ik wat belangrijk is bij deze gesprekken (uitgebreider beschreven in het Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling). En natuurlijk hoe essentieel het is om überhaupt met het kind zelf in gesprek te gaan!

Lees HIER het blog hoe je in gesprek kunt gaan met het kind bij kindermishandeling door Falisficatie (PCF/Münchausen by Proxy)

Interessant is het boek te lezen van Nina Blom die uit haar eigen ervaring een ervaringsdeskundige is:
‘Jij gaat dood’ – Graphic novel over Münchausen by Proxy. Via deze LINK te koop

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!