Help! Mijn kind is boos…

Door Diane Kokkeler | DIKOcoaching

We kennen het vast allemaal: kinderen kunnen af en toe enorm boos en driftig zijn. Soms kun je je peuter of kleuter wel achter het behang plakken als hij of zij weer midden in een driftbui zit en misschien begin je dan ook zelf te schreeuwen. Wees je als ouder wel bewust van het feit dat kinderen zelf niet gemakkelijk met hun emoties om kunnen gaan. Dat is iets dat je als ouder aan je kind moet leren. Soms kan dat vrij lastig zijn, omdat je zelf ook niet altijd goed weet hoe je om moet gaan met je eigen emoties.

Zit jij als ouder af en toe met je handen in het haar als je kind staat te schreeuwen in de winkel, enorm boos is, of ruzie maakt met andere kinderen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Graag vertel ik je over mijn eigen ervaringen en (mogelijke) oplossingen.

Boosheid (h)erkennen
Ik ga samen met mijn zoon – hij op zijn loopfiets – naar het dorp om even een paar boodschappen te halen. Hij ziet iets heel moois in de winkel liggen en hij wil het heel graag hebben. Dit is zijn kans om alles uit de kast te halen: eerst vraagt hij het heel lief, dan probeert hij met mij te onderhandelen, vervolgens begint hij te smeken, noem maar op. Als ik voet bij stuk houd en hem uitleg dat nee ook echt nee is, probeert hij zijn laatste techniek uit: boos worden. “Ik vind jou stom, ik vind alles stom. IK WIL DIT HEBBEN!” Terwijl ik rustig probeer te blijven, leg ik nogmaals uit: nee is nee. Samen lopen we naar de kassa. Hij kijkt op zo’n manier waarop het lijkt alsof er stoom uit zijn oren komt. De caissière glimlacht een keer naar me. Dit zal ze wel vaker hebben meegemaakt, denk ik.

Als we naar buiten lopen, vertel ik hem dat we naar huis gaan. Waarop hij zegt: “Ik wil niet met de loopfiets.” Tsja, hij zal wel denken: mama zegt nee, dat kan ik ook. Er loopt een vrouw langs ons heen die met de beste bedoeling zegt: “ach moeders, hij is gewoon moe..” Met grote tegenzin krijg ik mijn zoon tóch op zijn loopfiets en hij blijft maar mokken als we richting huis gaan. Ik denk na over wat die vrouw tegen mij zei. Ik bedenk me dat hij helemaal niet moe is, hij is gewoon nog steeds boos en blijft hierin hangen. We staan allebei stil op de stoep wanneer ik hem vraag of hij nog boos is. “JA MAMA!” En dan bedenk ik iets. Ik vraag hem of hij al zijn boosheid eruit wil schreeuwen. En wow, dat is wat hij doet. Het geschreeuw komt vanuit zijn tenen. Als hij klaar is, stapt hij vrolijk weer op zijn loopfiets en we gaan al kletsend terug naar huis.

De stoplicht methode
Op een andere dag werd mijn zoon boos vanuit frustratie, omdat iets hem niet lukte. Er was niets dat hielp, hij bleef in zijn boosheid hangen. Totdat ik hem een vel papier gaf en tegen hem zij dat hij maar eens moest gaan krassen. Dit deed hij vol overgave, hij gooide na de tijd zijn potlood (en daarmee ook zijn boosheid) weg. Op het moment dat hij weer rustig was, heb ik samen met hem een boek gelezen over een draakje. (Draakje Vurig)
Dit boek bevat een spanningsmeter, waarmee kinderen aan kunnen geven hoeveel boosheid ze ervaren. Zo leren ze hun boosheid te herkennen en een plekje te geven. De spanningsmeter kleurt groen wanneer je kind niet boos is, oranje bij opkomende boosheid en rood bij een boze bui.

Vervolgens hebben we het samen gehad over wat je kunt doen wanneer je oranje of rood begint te worden. Ik legde mijn zoon uit dat het voor mij dan fijn is om even alleen te zijn. Samen kwamen we erachter dat het trekken van gekke bekken voor hem een manier is om van zijn boosheid af te komen. ’s Avonds vroegen we zijn vader wat hij nodig had om van zijn boosheid af te komen. De termen groen, oranje en rood zijn nu echt vaste begrippen geworden bij ons thuis. Daarnaast hebben we onze zoon nu duidelijk vertelt dat het niet de bedoeling is om met dingen te gooien.

Hoe ga je als ouder om met boze buien?

Voorkomen
Probeer in eerste instantie zo veel mogelijk om boze buien te voorkomen. Het kan helpen om samen boekjes te lezen over boosheid en het thema emoties. Denk bijvoorbeeld aan het boekje wat ik hierboven benoemde, of bijvoorbeeld het praktische boek ‘Wat kun je doen als je te snel boos bent’ (vanaf de leeftijd van 4 jaar). Juist als je dit leest op een voor je kind rustig moment, onthoud je kind het beter. Tijdens een boze bui kan je kind het dan leren toepassen.

Erkennen en ontdekken
Emoties zijn heel normaal, iedereen ervaart weleens boosheid. Een kind weet alleen nog niet goed hoe het zich moet uiten. Je kind bedenkt allerlei manieren om de boosheid naar buiten te laten komen, dat is zijn/haar manier om aandacht te vragen. Begin allereerst met het erkennen van de boosheid van je kind en dit ook te verwoorden. Daarnaast is het belangrijk om duidelijke grenzen in het gedrag aan te geven en om je kind vaardigheden aan te leren hoe het om kan gaan met boosheid. Vertel je kind dat het niet moet gaan gillen, slaan, bijten, duwen of schoppen, maar zoek samen een manier die voor jullie werkt.

Bij onze zoon werkt het door te gaan stampvoeten, een keer keihard te schreeuwen, of door gekke bekken te trekken. Voor andere kinderen werkt het misschien door even alleen te zijn, te tekenen, te kleien, te bewegen, of door muziek te luisteren. Het mooiste is om dit samen met je kind te ontdekken.

Corrigeren
Maar hoe corrigeer je je kind als het toch in woede uitbarst? Ga op ooghoogte staan en geef je grens aan. Verwoord de gevoelens van je kind en benoem wat je van hem of haar verwacht.

Bijvoorbeeld: “Ik zie dat je heel erg boos bent. Ik wil dat je stopt met slaan. Je bent boos, omdat iemand anders met jouw autootje speelt. Vraag maar even netjes of je je autootje terug mag.” Of: Als je nu met iets anders gaat spelen, kun je straks weer met je autootje spelen.” Leid je kind vervolgens af door hem of haar ander speelgoed te laten zien. Blijf zelf rustig en consequent.

 

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!