Hoe om te gaan met overprikkeling

Door Gerbrand Martini | Nuova Strada

Geschreven vanuit mijn eigen ervaring.

Machteloosheid en het niet meer weten.
Hoe komen we tot rust en in verbinding. Ik hou zo veel van je maar je bent niet meer bereikbaar. Iemand zei, tijdens een spiritueel consult: “Dat duurt veel te lang. Als het langer duurt dan een half uur, pak je haar stevig vast en dan wordt zij vanzelf rustig”. In theorie kunnen ze het allemaal prachtig vertellen wat je moet doen als iemand overprikkelt raakt. Echter in de praktijk ziet het er heel anders uit.

In de realiteit is de praktijk altijd anders dan de theorie
Tijdens mijn opleiding Autismevriendelijke Coach, kreeg ik zelf drie potloden mee als cadeau. Handig hulpmiddel om het aan een ander uit te leggen. Ik zie mijzelf nog zo zitten in de Dojo naast een moeder. Een vel papier en drie potloden: Groen, oranje en rood. En als ik dan de verhalen hoorde van moeders en vaders, over hoe zij handelden bij hun overprikkelde zoon, dacht ik: “Dat doen jullie niet goed”. Een oordeel over iemands handelen is snel gemaakt totdat je het zelf meemaakt. In de realiteit is de praktijk altijd anders dan de theorie.

Groen, oranje en rood: In theorie lijkt het allemaal heel logisch

Als je in groen bent is alles met je goed. Dreig je in oranje te belanden dan betekent dit dat je moet oppassen en bij rood zijn alle stoppen doorgeslagen. Dus het is belangrijk dat je in groen blijft. Blij met je lijf, je hebt plezier en je geniet van het leven. En vooral belangrijk: Dreigt je kind, partner of een van je naasten in het rood te belanden? Steek dan vooral het vuurtje niet verder aan!

Het vuurtje niet aansteken
Ik had het niet door. In mijn ogen kwam het altijd uit het niets en in mijn gevoel was de verbinding weg. “Niet in verbinding zijn” was de trigger! Het gevoel dat de verbinding met je dierbaarste van de wereld er even niet meer is, raakte mij diep van binnen. Ik kon er zelf van in paniek raken. Alsof je de controle kwijtraakt en in paniek niet meer weet wat je moet doen. Dat gevoel. En wat is dan je neiging? Je gaat uit alle macht proberen die verbinding weer te herstellen. Je gaat het gesprek aan en je wilt weten wat er aan de hand is! Waarom doe je dit? Niet wetend dat de overprikkeling al in een ver stadium is. Probeer het dan aan mij uit te leggen? Wat is er met je aan de hand! En hoe harder ik probeerde de verbinding met mijn lief te herstellen, hoe meer er verwijdering ontstond.

Heb het lef om naar jezelf te kijken
Telkens wanneer we in deze situaties belanden, situaties van overprikkeling, waarin ik maar blijf proberen de verbinding te herstellen, voelde ik van binnen dat ik diegene was die elke keer het vuurtje aanstak. Totdat er een situatie was die voor ons beiden zo heftig werd dat ik tot mijzelf zei: “Dit wil ik nooit meer”. Ook al dreigen alle stoppen door te slaan en is de verbinding helemaal weg dan ben ik diegene die daar zacht mee mag leren omgaan. Ik mag mijzelf afvragen: “Wat gebeurt er met mijzelf?” Kan ik blijven staan in verbinding met mijn kern? Dat is de vraag die ik mijzelf stelde. Heb ik het lef om naar mijzelf te kijken en dat stuk wat van binnen zo pijn doet met mijzelf aan te gaan? Durf ik dat en durf jij dat ook?

De triggers
Daar zit ik dan op een kruk naast het bed van mijn allerliefste op deze wereld. De vorige dag werd ik vroeg in de ochtend gebeld. “Vannacht hebben we je vrouw weer verplaatst naar de IC”. En zo kwamen we dus we weer in de ic-afdeling neurologie Isala in Zwolle. Heftig! Ja echt wel, mensen gaan daar gewoon dood. En daar ligt dan je vrouw en ik zit ernaast. Ik kan niks doen. Ik kan gewoon echt niks doen. Ja ik kan er zijn en dat is alles. Ik voelde het gewoon. Gaat ze dood of komt ze terug.

Als je dit één of meerdere keren in je leven hebt meegemaakt, de angst, de machteloosheid, en je hebt het niet meer in de hand dan doet dit wat met je. Deze zelfde angst en machteloosheid kwam ik tegen, als klein kind, wanneer mijn moeder voor mijn ogen knockout werd geslagen. Kon ik mijn vader maar tegenhouden! Deze triggers in mijn leven werden gaandeweg, in situaties wanneer mijn vrouw overprikkeld raakte, zichtbaar en vooral voelbaar in mijn lijf. Een diepe wond die naar de oppervlakte bewoog. En als je het lef hebt om daar met alle liefde naar te kijken en je daarmee te verbinden dan kun je het ook helen.

Er anders instaan
Ik geloof dat ieder mens heel wordt geboren. Authentiek en met zijn eigen authentieke zachte kracht. De triggers in mijn systeem, hoe pijnlijk ze ook zijn, kan ik zelf helen. ‘Hoe dan?” is de vraag. Door te erkennen dat ze er zijn. Verbinding maken met dat wat zo pijn doet. Moeilijk! Ja echt wel! Maar niet onmogelijk.

Met hulp van een echte deskundige weet ik nu hoe ik kan omgaan met een situatie van overprikkeling. Even uit de situatie stappen, zacht blijven in verbinding met mijzelf en blijven kijken of alles nog veilig is. Op afstand blijven en na een tijdje rustig ernaartoe lopen. Ernaast zitten, niet praten en blijven voelen. Een zachte aanraking en er is weer verbinding. Ik ben je eeuwig dankbaar Pieter voor jouw hulp. Ik sta er anders in.

 

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!