Hoe vind je de juiste kindercoach?

Blog van Rosalinde…

 

Hoe vind ik een goede kindercoach?

Als je voor je kind op zoek bent naar een kindercoach, loop je de kans dat je verdwaalt in het aanbod aan coaches. Want dat aanbod is groot. In dit blog 10 vragen die je helpen om een antwoord te vinden op de vraag: ‘Hoe vind ik de kindercoach die bij mij en mijn kind past?’

 1. Reisafstand
  Hoe belangrijk is de afstand voor jou? Misschien vind je het geen probleem om wat verder te rijden. Maar het kan ook zijn dat je uit praktische overwegingen op zoek bent naar een coach in de buurt.
 2. Grootte van de praktijk
  Wat vind je prettig? Dat je kind terecht komt bij een coach die veel kinderen coacht? Of gaat je voorkeur uit naar een kleinschalige praktijk?
 3. Opleiding & ervaring
  Het is handig om bij een coach te informeren naar de opleiding die hij/zij genoten heeft. Wat hield die opleiding in? Daarnaast kun je jezelf afvragen of het voor jou belangrijk is of een coach al langer een praktijk heeft of dat het ook prima is als hij/zij net is gestart.
 4. Specialisatie
  Sommige kindercoaches verdiepen zich na hun opleiding in een bepaalde richting. Zo zijn er coaches die zich specialiseren in hoogsensitiviteit, in weerbaarheid, in hoogbegaafdheid, in scheiding en ga zo maar door. Hoe belangrijk is dit in de hulpvraag die jullie hebben?
 5. Coachen met dieren
  Sommige coaches werken met dieren, vaak paarden of honden. Hoe sta je daar tegenover? Informeer bij de betreffende coach naar de opleidingen die hij/zij gevolgd heeft. Hoe wordt de veiligheid van je kind gewaarborgd? En hoe het welzijn van het dier?
 6. Bij wie voelt jouw kind zich op zijn/haar gemak?
  Iedere kindercoach is anders. Niet iedereen werkt op dezelfde manier. Waar voelen jij en je kind je prettig bij? Bij een coach die bruist van de energie, bij iemand die veel doet met creativiteit, bij een coach die zich duidelijk profileert naar buiten toe, bij iemand die rust uitstraalt, bij een jongere of oudere persoon? Vraag je af bij wat voor type coach jouw kind zich het meeste op zijn/haar gemak voelt. Want dat is namelijk een basisvoorwaarde voor een prettig en succesvol coachtraject.
 7. Hoe snel wil je starten?
  Vind je het belangrijk dat je zo snel mogelijk aan de beurt bent? Of is het geen probleem als je op een wachtlijst komt? Vraag in dat laatste geval naar de lengte van de wachtlijst. Informeer ook even of je kind meteen na het 1e (intake)gesprek kan starten.
 8. Communicatie
  Op de website van een coach krijg je vaak een eerste indruk van hoe hij/zij werkt en wie hij/zij is. Neem de tijd om de site goed te bekijken. Spreekt de tekst je aan? Of haak je meteen af? En vind je het belangrijk dat de coach die je zoekt ook te vinden is op Facebook, Instagram of andere social media? Een andere vraag die je jezelf kunt stellen is of je mondelinge terugkoppeling wilt over het proces van je kind of dat je het prettiger vindt om schriftelijke terugkoppeling te krijgen.
 9. Tarieven
  De meeste kindercoaches rekenen een tarief tussen € 50 en € 85 per uur. Vroeger werd coaching soms (voor een deel) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De laatste jaren wordt dit minder. Soms is vergoeding mogelijk via de gemeente of vanuit een persoonsgebonden budget. Vraag je af hoe belangrijk een eventuele (gedeeltelijke) vergoeding voor jou is. En informeer bij twijfel even bij de kindercoach van jouw keuze.
 10. Ervaringen van anderen
  Hoor je van andere ouders, van je huisarts of via de school van je kind goede verhalen over een kindercoach? Dan is dat vaak een goede indicatie van wat je kunt verwachten. Vraag die ambassadeurs naar hun ervaringen. Wat vonden zij prettig? En welke dingen spraken hen minder aan? Hoe verliep het traject? Wat kunnen ze je vertellen over de resultaten van de coaching? Hoe heeft hun kind het traject beleefd?

 

Waarschijnlijk kun je met de bovenstaande selectie al een afgewogen besluit nemen. Twijfel je nog tussen 2 coaches? Neem dan met beiden telefonisch contact op en stel je vragen. Je merkt dan vanzelf met wie je de beste klik hebt. Dat zal uiteindelijk de coach zijn die het beste bij jullie past en bij wie je kind een mooi coachtraject ingaat.

 

Rosalinde
De Zevensprong – coaching voor kind & tiener

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!