Stel bewegen centraal

“Er is een dringende behoefte aan Coaches die Bewegen centraal stellen en die Lichaamsgericht Kijken”

Door Gerbrand Martini | Nuova Strada

“Zit je op een sport?” “Ja ik doe freerunning.” “Oh gaaf”, zeg ik. “Kun je ook voorwaarts rollen?” “Ja”, zegt hij. “Wil je dat samen met mij doen?” We komen op de mat en hij begint met het uitleggen van deze rol. En voordat we het doorhebben, zijn we samen aan het rollen. We bevinden ons in de Dojo van Nuova Strada en ik heb een kennismakingsgesprek voor een 1-OP-1-Training Jongens in hun Kracht met een 13-jarige jongen, samen met zijn ouders. Ik heb bewust gekozen om in plaats van aan tafel, gelijk in de Dojo te beginnen i. In de mail gaf moeder al duidelijk aan dat ze voor haar zoon op zoek was naar een coach die met hem wil bewegen in plaats van praten. Haar zoon heeft moeite met het thema vriendschap. Het lukt hem niet om een vriendschap aan te gaan. En de gesprekken die zij hadden gevoerd met vorige hulpverleners waren geen succes omdat hij steeds halverwege het gesprek al afhaakte.

Vanuit bewegen kennismaken en informatie ontvangen

Na het voorwaarts rollen vroeg ik hem waar hij tegenaan liep. “Ik heb moeite met het maken van vriendschap”. Tijdens mijn gesprek met hem maakte ik een Mindmap over dit thema en het werd het mij in korte tijd helder en duidelijk wat hij daar precies mee bedoelde. Om in beweging zijn punt verder te ontdekken, vroeg ik hem: “Zal ik je de achterwaartse rol leren?” “Nee dat hoeft niet”, zei hij. Vervolgens gaf hij aan: “Ja waarom zou ik dit leren, wat heb ik hieraan?”. Het werd even stil in de Dojo. Vader en Moeder zaten mij al vragend aan te kijken, zo van “Ja Gerbrand, wat Nu?” Ondertussen was ik zijn lichaamshouding aan het observeren en aan het voelen welke beweging ik nu zou kunnen inzetten.

“Ik wil wel met je gaan stoeien”, zei ik Hij keek mij aan. “Bij mijn manier van stoeien is het de bedoeling dat je mij helemaal op de rug krijgt. Als je dat 3 tellen lukt dan heb je een punt.” Ik zat al klaar op de grond met mijn benen naar voren gestrekt en mijn armen achter mijn rug op de grond. Hij kwam op mij af en gaf een harde duw tegen mijn linkerschouder. Terwijl ik met deze harde hand meebewoog, voelde ik een enorme hardheid in zijn lichaam. Door mee te bewegen, kon ik in verbinding blijven met mijzelf en met zijn lichaam, waardoor er direct informatie naar mij toekwam. Met deze informatie kon ik deze jongen Helder uitleggen wat het maakt dat hij zo’n moeite heeft met thema vriendschap.

De Kracht van Bewegen en Lichaamsgericht kijken

Bij Jongens in hun Kracht gebruiken we de Kracht van Beweging om fysiek, emotioneel en mentaal in beweging te komen. Vanuit beweging geeft het lichaam direct informatie Deze informatie maakt je bewust van je dagelijkse patronen, overtuigingen, spanning en angsten die in je lichaam aanwezig zijn. Tegelijkertijd geeft de beweging ook inzicht in hoe je kunt veranderen en hoe je op een andere manier met een bepaalde situatie om kunt gaan. De informatie is dus direct te gebruiken! Eigenlijk is het meest belangrijke bij de bewegingsoefeningen van Jongens in hun Kracht dat de oefeningen je helpen weer verbinding met je eigen authentieke kracht te maken.

Simpele bewegingsoefening

Dus simpele bewegingsoefeningen kunnen je inzicht geven over hoe je bepaald gedrag, overtuigingen of een bepaalde situatie kunt veranderen? Absoluut waar. Stel je voor, je ligt naast je cliënt allebei met jullie buik op de grond met een halve meter afstand van elkaar. Samen beweeg je naar de overkant. En terwijl je op de grond ligt, beweeg je vooruit en beweeg je ook heel subtiel richting je cliënt. Dan is het heel interessant om waar te nemen hoe jouw cliënt vooruit beweegt. Dat wat hij of zij laat zien geeft informatie over hoe deze client met het thema grens omgaat. De bewegingsoefeningen van Jongens in hun Kracht zijn zo hulpmiddelen om iemand bewust te laten worden van wie hij/zij eigenlijk niet is, maar wat hij/zij toch laat zien.

Het unieke van dit trainingsprogramma is de combinatie van bewegen en lichaamswerk. Het trainingsprogramma is zo ontwikkeld dat je op het moment dat je gaat bewegen, je ook gelijk je lichaam gaat voelen. De gecertificeerde Jongens in hun Kracht Coaches zijn er op getraind om te kijken naar de beweging én naar het lichaam. Daarbij hebben zij de vaardigheden om hun cliënten te helpen verbinding te maken en te houden met dat wat zij voelen.

Er is een dringende behoefte aan “Coaches die Bewegen centraal stellen & Lichaams- gericht Kijken”

De afgelopen tijd krijg ik steeds meer te maken met cliënten, voornamelijk jongens, die al tal van zorgverleners hebben gehad die met hen in gesprek gingen. Ouders geven aan dat ondanks de goede bedoelingen van deze zorgverleners, de cliënten voor geen meter vooruit kwamen. Het steeds in gesprek gaan, maakt juist dat deze cliënten afhaken. Zelf heb ik meerdere keren mogen ervaren hoe het is om deel te nemen aan een Multidisciplinair Overleg. Je zit dan met zo’n zes tot acht hulpverleners aan een grote tafel en bespreekt dan met elkaar wat je “denkt dat goed is” voor een bepaalde cliënt. Zeer vermoeiend en het kost bakken met geld.

Mijn gevoel zegt dat het ook anders kan. Dat gevoel wordt alleen maar versterkt, als ik terugkijk naar de positieve reactie van de ouders en de 13-jarige jongen, die zeer verrast waren over de uitkomst van deze korte bewegingssessie in ons kennismakingsgesprek, Laten we het lichaam als uitgangspunt gebruiken! Ons lichaam is namelijk een zeer intelligent systeem. Het is goed als kinderen al op vroege leeftijd leren om naar hun lichaam te luisteren. Op school zijn wij zo druk bezig met het conditioneren van het cognitieve brein terwijl wij verzuimen de kinderen te leren voelen wat er in hun lichaam gebeurt. Ook in een Kindercoach Opleiding leer je niet om je lichaam te voelen.

Waarom gebruiken we de Kracht van Bewegen niet als een perfect hulpmiddel om inzicht te krijgen in een bepaalde problematiek? Er is een dringende behoefte aan coaches die juist vanuit bewegen werken en die lichaamsgericht kijken. Ben jij diegene die ook graag werkt vanuit bewegen en lichaamsgericht wil leren kijken naar jongens, meisjes en volwassenen om ze weer in hun kracht te helpen zetten? Je bent van harte welkom Bij Jongens in hun Kracht.

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!