Overweeg je een Kindercoach?

Gebaseerd op een artikel van Rian Meddens | Psychogoed

Overweeg je een Kindercoach? Hoe werkt het en waarbij kan het helpen?
Opgroeien gaat niet altijd zonder hobbels en het komt vaak voor dat kinderen niet lekker in hun vel voelen. Dit kan zich uiten in langere periodes van verdriet, angst of boosheid. Als ouder kan dit behoorlijk zorgelijk zijn. Een kindercoach kan dan uitkomst bieden. Maar wat doet een kindercoach precies, en hoe kan het jouw kind ondersteunen? Hier lees je er alles over.

Wat doet een Kindercoach?
Een kindercoach biedt ondersteuning aan kinderen, tieners en hun ouders wanneer er vragen zijn over opvoeding, gedrag of ontwikkeling. Deze hulp is praktisch, laagdrempelig en vaak van korte duur. Een kindercoach kan bijvoorbeeld helpen als je kind moeite heeft met emoties of door een moeilijke periode gaat, door hen te leren sociale vaardigheden te ontwikkelen en met gevoelens om te gaan.

Positieve benadering
Kindercoaches hanteren een positieve benadering, vaak gebaseerd op de groeimindset. Dit betekent dat de focus ligt op de ontwikkelingsmogelijkheden en kwaliteiten van je kind, in plaats van op de problemen. Deze aanpak kan een groot verschil maken, waardoor je kind zich beter voelt en meer zelfvertrouwen krijgt.

Wanneer naar een Kindercoach?
Er zijn verschillende situaties waarin een kindercoach ondersteuning kan bieden, zoals:

  • Faalangst, angsten of dwangmatig gedrag
  • Boosheid, frustraties of woedeaanvallen
  • Verdriet of veel piekeren
  • Moeite met het uiten van emoties
  • Onzekerheid, verlegenheid of perfectionisme
  • Slaapproblemen
  • Buik- of hoofdpijn zonder lichamelijke oorzaak
  • Hooggevoeligheid
  • Pesten of gepest worden
  • Na een scheiding
  • Na het verlies van een dierbare

Deze problemen zijn vaak onderdeel van het opgroeien, maar kunnen je kind behoorlijk in de weg staan. Kindercoaches leren kinderen omgaan met deze uitdagingen.

Werkwijze van Kindercoaching
Kindercoaching is geen therapie en omvat geen diagnostisch onderzoek zoals voor ADHD of autisme. Voor dergelijke diepgaande hulp ga je naar een kinderpsycholoog of orthopedagoog. Kindercoaching is geschikt voor hulpvragen binnen de normale ontwikkeling van een kind. Als je kind ernstige problemen op meerdere gebieden heeft, kan specialistische hulp meer geschikt zijn.

Een kindercoach past de werkwijze aan op de behoeften van jouw kind en de specifieke situatie. Vaak begint het traject met een kennismakingsgesprek. Vervolgens zijn er sessies voor je kind, soms met jou erbij, en een evaluatiegesprek. In deze sessies wordt gewerkt aan de kwaliteiten van je kind en de hulpvraag.

Resultaten van Kindercoaching
Door kindercoaching leert je kind zijn of haar kwaliteiten kennen, krijgt meer inzicht in het eigen gedrag en leert omgaan met emoties zoals angst of boosheid. Dit helpt je kind om sterker en zelfverzekerder in het leven te staan. Een coachingstraject duurt meestal zo’n drie maanden en bestaat uit ongeveer zes tot acht sessies, maar dit kan variëren per coach.

Conclusie
Als je merkt dat je kind langere tijd niet lekker in zijn vel zit en je wilt helpen, overweeg dan een kindercoach. Met een praktische en positieve aanpak kan je kind leren omgaan met gevoelens en situaties, waardoor hij of zij sterker in het leven staat.

 

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van Rian Meddens van Psychogoed

 

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!