Het grote avontuur van Julia

Een blog van Marga Weiss…

Nadat ik zelf, na 8 jaar in het buitenland te hebben gewoond, met ons gezin was teruggekeerd naar Nederland heb ik mij als kindercoach verdiept in de impact van verhuizen en emigreren op kinderen.

Dit verhaal gaat over Julia. Julia is 7 jaar en gaat binnenkort emigreren met haar ouders en haar broertje Rick van 4 jaar. De ouders van Julia hebben besloten dat ze willen emigreren naar Australië. Best een grote stap natuurlijk en ze doen heel erg hun best om het voor de kinderen zo makkelijk mogelijk te maken. Ze hebben tips en adviezen gevraagd, en betrekken hun kinderen al vroeg bij het hele project. Rick schijnt het allemaal wel prima te vinden, hij heeft wel zin in een avontuur. Maar bij Julia merken de ouders toch dat ze ergens mee zit en het niet zo goed onder woorden kan brengen. Ze gedraagt zich anders, is soms angstig, soms boos of erg prikkelbaar en ze slaapt de laatste tijd slecht. Het is allemaal ook heel spannend natuurlijk, want ze moet afscheid nemen van haar vertrouwde wereldje. Ze moet wennen aan een nieuw huis, nieuwe school, nieuwe vrienden, en dat in een vreemd land met een andere cultuur en taal.

Als moeder en vader bij mij op het eerste gesprek komen probeer ik erachter te komen wat het karakter van Julia is. Als ik haar ouders vertel dat ik vermoed dat zij hooggevoelig is en uitleg hierover geef snappen zij meteen wat ik bedoel en vallen er een aantal kwartjes. Wat blijkt? Vooral moeder schijnt zich hier erg goed in te herkennen. Fijn! Dat maakt de begeleiding al een stuk makkelijker. Het blijkt dat moeder zelf erg veel stress heeft van de verhuizing naar het buitenland, wat logisch is, en Julia houdt haar een duidelijke spiegel voor.

De volgende sessie bespreek ik dit met moeder alleen en de week daarop komt zij voor een opvoedopstelling om te kijken naar haar systemische pijn, en om deze een plek te geven zodat zij de pijn voor Julia op kan ruimen. De volgende twee sessies komt Julia. Een vrolijk, pienter en gevoelig meisje. Voor haar is het belangrijk om woorden te geven aan haar gevoelens en deze te begrijpen. Door verschillende creatieve werkvormen te gebruiken komt zij bij haar gevoel en wordt voor haar duidelijk dat dit oké is. We maken als afsluiting samen door een mooi ritueel zichtbaar wat voor haar nog aandacht nodig heeft en geven het zo een plekje.

Julia ’s Grote Avontuur kan beginnen! Het is elke keer weer zo fijn als ik als kindercoach een gezin met de juiste begeleiding kan helpen bij deze levensveranderende gebeurtenis. Ouders beseffen vaak niet hoeveel impact deze gebeurtenis heeft op de ontwikkeling van hun kind. In elke leeftijdsfase. In feite is het een soort rouwproces waarbij allerlei gevoelens en emoties een rol spelen. Het kan vaak nog voor problemen zorgen tot in hun volwassen leven. Het blijft lastig natuurlijk, want de kinderen hebben geen keus, ze moeten mee. De familie is inmiddels geëmigreerd en het gaat erg goed met Julia.

 

Marga Weiss

Marga Weiss Kindercoaching

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!