‘Ik ga lekker niets tegen haar zeggen’

Blog van Diane Kokkeler

 

‘Hoi’ zei je zachtjes tegen mij vanonder de eettafel.

‘Ik ga lekker niets tegen haar zeggen’ had je tegen je ouders verteld nadat ik met ze een intakegesprek had gevoerd. Ze hadden me voor een kindercoachtraject gevraagd zodat ik met je kon praten over de pestsituatie op het schoolplein.

Toen ik je onder de tafel vroeg of je mij je speelgoed wilde laten zien kwam je in beweging en liet je mij je auto’s en computerspel zien. Ik vertelde je vervolgens over mijn tas met spelletjes en vroeg welke spelletje jij wilde doen. Je ging met de poppetjes aan de slag. Je wilde je klas wel namaken en je vertelde voluit over iedereen.

Je nam me in vertrouwen door te vertellen over de pestsituatie.

Je ouders waren nadien helemaal verbaasd dat je zoveel had verteld. Toen ze vroegen of je het fijn zou vinden als ik nog een keer kwam zei je voluit JA!

De volgende afspraak deed je zelf de voordeur open toen ik aanbelde. Ik mocht je kamer boven zien. Vol trots bekeken we samen jouw vliegtuigen. Ik vroeg of je de pestsituatie kon tekenen, want vandaag had ik grote vellen papier en kleurtjes in mijn tas zitten. Dat wilde je wel en je ging snel aan de slag.

Je begon klein. Het verdriet van de pestsituatie kwam al snel op papier. Ik nodigde je uit om groter te tekenen. Het mag er zijn en dat vond je fijn. Je wilde de tekening ook aan je ouders laten zien.

De week erna had je zin om lekker weer te tekenen. Dit keer heb je de situatie getekend zoals jij die graag had gezien. Namelijk samen spelend met de anderen en met plezier. Je bleek een grappenmaker en hebt veel geintjes toegevoegd aan je tekening. We hebben ook nog een “ik zet je in je kracht” spel gedaan. Jij koos voor de leeuw, want deze was lief en krachtig.

Je mocht grommen als een leeuw en als jezelf kon je ineens heel krachtig zeggen: ‘STOP houd op ik vind dit stom, ik wil liever samen spelen’. Deze kracht wilde ik je graag wat langer laten beleven. Dus heb ik een knutsel gedachtekrachtdier leeuw aan je gegeven zodat je deze samen met je ouders kan maken.

Je ouders en ik hebben vervolgens het kindercoachtraject geëvalueerd. Hierbij heb ik onder andere tips gegeven hoe je als gezin emoties zichtbaar en bespreekbaar kunt maken.

Daarna heb ik je ouders gevraagd om weer te geven wat het kindercoachtraject jou en jullie gezin heeft opgeleverd?

‘Wij zijn zeer enthousiast en tevreden over de werkwijze en de resultaten die de kindercoach heeft bereikt bij onze zoon. Onze zoon is letterlijk opener geworden en durft nu beter voor zichzelf op te komen waardoor pestsituaties op het schoolplein nu verleden tijd zijn. Wij vinden dat de kindercoach erg professioneel en met veel geduld en aandacht te werk gaat. Dit gaf ons vrijwel direct het vertrouwen om een coaching traject aan te gaan met onze zoon. Onze zoon voelde zich ook vrijwel direct vertrouwd en vrij, dit heeft hij zelf ook verteld aan ons. Hij vond de kindercoaching zelfs leuk. Wij raden het dus aan.

Iedereen is uniek. Dus ook elke gezinssituatie en de aanpak van de kindercoach bij elk gezin en diens hulpvraag is maatwerk. Heb je vragen over een situatie in jullie gezin, neem dan gerust een kijkje op de website van Adiona en zoek een kindercoach die bij jullie gezin past.

 

Diane Kokkeler
DIKOcoaching

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!