Omgaan met schuldgevoelens…

Blog van Antje van den Berg

 

Bij schuldgevoelens voel je je meestal verantwoordelijk voor iets dat niet had moeten gebeuren of anders had moeten gaan of dat je iets niet had moeten doen of ……
Maar bén je ook echt schuldig, zijn die schuldgevoelens terecht. Stel hierbij jezelf de vraag: heb ik dit met opzet gedaan, had je dit écht zo gewild? Is het antwoord nee, dan kun je ervan uitgaan dat jouw schuldgevoelens onterecht zijn.
Toch kunnen verschillende situaties voor schuldgevoelens zorgen. Soms zelfs zo erg dat je deze bijna je leven lang al meedraagt. Schuldgevoelens kunnen diep knagen van binnen en vreten energie.

Nu kun je op verschillende manieren omgaan met schuldgevoelens. Je kunt aan het voorval of de situatie blijven denken, zodat je het steeds meer verankerd in je wezen. Je kunt er ook voor kiezen om anders met de schuldgevoelens om te gaan. Er ‘gewoon’ niet meer aan denken is als het denken aan de beroemde roze olifant; m.a.w. je blijft er dan dus wel aan denken. Bovendien gaat dat nare gevoel niet weg, het blijft in je hoofd zitten.

Sta er eens goed bij stil wat er voor zorgt dat jij je zo schuldig voelt. Denk je dat je daardoor controle over bepaalde situaties kunt houden of zelfs situaties kunt veranderen. Bedenk wat je van de situatie hebt geleerd en kun je er eventueel nog iets aan doen? Bijvoorbeeld: gewoon jouw spijt uitspreken tegen iemand.

Wat er ook is gebeurd, wat je ook hebt gedaan of gezegd, vergeef jezelf. Bedenk dat niemand perfect is! Maar vooral: heb je dit echt zo gewild. Is het antwoord nee, dan beslist de jury: ‘not guilty’!

 

Antje van den Berg

Praktijk KEI

Sluit je aan bij Adiona

Ben je kindercoach, jongerencoach en/of gezinscoach en wil je aansluiten bij Adiona? Meld je dan aan!